ClubApp:
Wij gebruiken een app voor diverse clubzaken welke te vinden is via:
deze link voor Android apparaten
En via deze link voor Apple apparaten
Via deze app kun je banen afhangen, de kleedkamer deur openen (je krijgt daar ook een pasje voor), nieuwsberichten ontvangen, je eigen gegevens beheren etc..
Het belangrijkste is dat iedereen altijd afhangt bij het vrij spelen zodat niemand telleurgesteld wordt. Voor evenementen worden banen door de organisatie geblokt.
Je mag maximaal 1 open reservering tegelijk hebben. Zodra die reservering is geweest kun je, vrijwel zonder limiet, de volgende reservering plaatsen.
Tossen:
Elke Dinsdag avond is er een toss avond voor volwassenen. Hierbij wordt er ieder (c.a.) half uur een nieuwe indeling gemaakt en zo speel je vaak met en tegen anderen. Ieder niveau is welkom en het gaat tijdens het tossen niet om de winst maar om het spel.
Ditzelfde is er ook in de ochtenden van Dinsdag en Donderdag maar dan gericht op de senior+’ers (in theorie 65+ maar ook hier zijn veel meer mensen welkom). Hierbij is er ook altijd een uitgebreide gezellige koffie pauze. Hierbij draait het ook volledig om het spel en ligt het tempo over het algemeen wat lager dan tijdens de avond.
Tennisbenodigdhede:
Om te kunnen spelen heeft u minimaal een tennisracket, tennisballen en tenniskleding + schoeisel nodig. Daarnaast is de KNLTB-ledenpas onmisbaar, omdat daarmee de deur naar de kleedkamers geopend kan worden en er een baan mee gereserveerd moet worden vis het elektronisch afhangbord. Voor het spelen op gravel en French Court zijn schoenen met een vlak profiel vereist en de ballen moet KNLTB of ITF goedgekeurd zijn. Op de PKK-banen mag alleen met gravelvrije schoenen gespeeld worden.
Op de buitenbanen kunt u in principe het hele jaar spelen, met uitzondering van de gravelbanen, die van ongeveer november t/m maart gesloten worden.
De baanverlichting is in te schakelen in de kleedkamergang. Na 23.00 uur moet het licht uit! Voor het spelen is het baanreglement van kracht. Er moet altijd (met behulp van de ledenpas) een baan gereserveerd (‘afgehangen’) worden. Het baanreglement en de instructie voor het gebruik van het afhangbord zijn naast het afhangbord opgehangen.
Commissies:
TCD kent een heel aantal commissies:
- Technische commissie (competitie, clubkampioenschappen)
- Recreatiecommissie (toss-avond, recreatieve toernooitjes, wintercompetitie en clubfeest)
- Jeugdcommissie (jeugdtossen en jeugdtoernooitjes)
- Senior-Plus commissie (50+-toernooitjes, opvang beginnende 50+-ers en Wintercircuit Senior-Plus)
- Accommodatiecommissie (zorg voor banen, clubhuis en omgeving)
- Sponsorcommissie
- Financiële beleidsadviescommissie (FBC)
Vertrouwenspersoon:
Vertrouwenspersoon van onze tennisclub is Theo Franck. Hij is gepensioneerd huisarts en heeft de nodige ervaring in het begeleiden van lastige en soms ernstige situaties. Als je een melding over een ongewenste situatie wil doen kan dat het beste via Whatsapp op telefoonnummer 06 28449994 of via de mail tfranck@planet.nl. De VCP neemt daarna contact met je op om in overleg te bespreken welke vervolgstappen het beste kunnen worden genomen.
Kan je hem niet direct bereiken, dan kun je ook contact opnemen met een vertrouwenspersoon van het Centrum Veilige Sport: https://centrumveiligesport.nl/contact . Op hun site staat ook veel informatie over ongewenst gedrag.
Opzeggen:
U kunt het lidmaatschap voor het komende jaar beeindigen door – met de post of per e-mail – voor 1 december dit schriftelijk op te zeggen via de ledenadministratie (ledenadministratie@tcdokkum.nl).
Zegt u het lidmaatschap na 1 december op, dan bent u dus het komende kalenderjaar nog lid en gaat de opzegging in met ingang van 1 januari van het jaar daarop.
——————– STATUTEN ————-
(datum: 13 november 1998)
NAAM EN OPRICHTINGSDATUM
Artikel 1
De vereniging draagt de naam: Tennisclub Dokkum en is opgericht op twintig mei negentienhonderd acht en zestig.
ZETEL
Artikel 2
De vereniging is gevestigd te Dokkum, gemeente Dongeradeel.
DOEL
Artikel 3
- De vereniging heeft als doel het doen beoefenen en bevorderen van de tennissport.
- Zij tracht dit doel ondermeer te bereiken door:
a. het geven van gelegenheid tot het beoefenen van het tennisspel;
b. het vormen van een band tussen haar leden;
c. het maken van propaganda voor het tennisspel;
d. het vertegenwoordigen van haar leden tegenover de vereniging: Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (hierna ook te noemen: KNLTB)
e. het nemen van maatregelen, die kunnen leiden tot het verhogen van het spelpeil van de leden van de vereniging;
f. het uitschrijven van – doen en deelnemen aan wedstrijden, speciaal ook door het deelnemen aan de door de KNLTB georganiseerde competitie;
g. het verbreiden van de regels van het tennisspel onder de leden;
h. alle wettig geoorloofde middelen die de vereniging verder ten dienste staan;
i. al hetgeen te dezer zake nader is omschreven in het na te noemen huishoudelijk reglement.
LEDEN
Artikel 4
- De vereniging kent:
a. seniorleden;
b. ereleden;
c. juniorleden;
d. ondersteunende leden. - Seniorleden van de vereniging zijn natuurlijke personen, die voor de eerste januari van het kalenderjaar de zeventienjarige leeftijd hebben bereikt, en die de tennissport actief beoefenen of beoefend hebben.
- Ereleden zijn zij, die zich op bijzonder eervolle wijze jegens de vereniging onderscheiden hebben en die tot erelid zijn benoemd bij besluit van de algemene vergadering, genomen met een meerderheid van tenminste twee/derde van de geldig uitgebrachte stemmen. Ereleden hebben dezelfde rechten en verplichtingen als in de wet en deze statuten aan seniorleden zijn toegekend, met inachtneming van artikel 8, lid 3.
- Juniorleden zijn natuurlijke personen die voor de eerste januari van het kalenderjaar de zeventienjarige leeftijd nog niet hebben bereikt en die de tennissport actief beoefenen of beoefend hebben.
- Ondersteunende leden zijn zij, die in de vereniging geen speelrecht hebben, doch die zich bereid hebben verklaard de vereniging geldelijk of anderszins te steunen.
- Juniorleden en ondersteunende leden zijn geen leden in de zin der wet, doch zij hebben – behoudens dat zij geen stemrecht hebben, niet tot bestuurslid kunnen worden benoemd, noch de bevoegdheid hebben als bedoeld in artikel 12, lid 4 – overigens dezelfde rechten en verplichtingen als in de wet en deze statuten aan seniorleden zijn toegekend en opgelegd. Bij een stemming in de algemene vergadering hebben zij een adviserende stem.
AANMELDING EN TOELATING
Artikel 5
- Aanmelding als lid van de vereniging geschiedt door het indienen bij de secretaris van het bestuur van een ingevuld en ondertekend aanmeldingsformulier, zoals nader bepaald in het huishoudelijk reglement. Betreft het een aanmelding van een minderjarige dan moet dit formulier mede zijn ondertekend door de persoon zijn wettelijk vertegenwoordiger.
- Het bestuur beslist omtrent de toelating van seniorleden, juniorleden en ondersteunende leden.
- Bij niet-toelating door het bestuur tot seniorlid of juniorlid kan de algemene vergadering alsnog tot toelating besluiten, echter slechts met een meerderheid van tenminste twee/derde van de geldig uitgebrachte stemmen.
- Zij die op de zwarte lijst van de KNLTB voorkomen kunnen geen lid van de vereniging zijn.
EINDE VAN HET LIDMAATSCHAP
Artikel 6
- Het lidmaatschap van de vereniging eindigt:
a. door het overlijden van het lid;
b. door schriftelijke opzegging door het lid aan de secretaris van het bestuur;
c. door opzegging namens de vereniging; deze opzegging kan worden gedaan, wanneer een lid niet meer voldoet aan de vereisten die door de statuten en reglementen voor het lidmaatschap zijn gesteld, wanneer hij zijn verplichtingen jegens de vereniging niet nakomt, wanneer hij het lidmaatschap van de KNLTB verliest, alsook wanneer redelijkerwijs van de vereniging niet kan worden gevergd het lidmaatschap te laten voortduren;
d. door ontzetting; deze kan alleen worden uitgesproken bij besluit van de algemene vergadering, genomen met een meerderheid van tenminste twee/derde van de geldig uitgebrachte stemmen, wanneer een lid in strijd met de statuten, reglementen en/of besluiten van de vereniging handelt of de vereniging op onredelijke wijze benadeelt. - Opzegging van het lidmaatschap door het lid kan slechts schriftelijk geschieden tegen het einde van het verenigingsjaar en met inachtneming van een opzegtermijn van vier weken. Het verenigingsjaar is gelijk aan het kalenderjaar.
- Opzegging namens de vereniging geschiedt door het bestuur.
- Een opzegging in strijd met het bepaalde in lid 2 van dit artikel doet het lidmaatschap eindigen op het vroegst toegelaten tijdstip, volgende op de datum waartegen was opgezegd.
- Een lid is niet bevoegd door opzegging van zijn lidmaatschap een besluit, waarbij de verplichtingen van de leden van geldelijke aard zijn verzwaard, te zijnen opzichte uit te sluiten.
- Van een besluit tot opzegging van het lidmaatschap door de vereniging op grond dat redelijkerwijs van de vereniging niet kan worden gevergd het lidmaatschap te laten voortduren, staat de betrokkene binnen een maand na de ontvangst van de kennisgeving van het besluit beroep open op de algemene vergadering. Hij wordt daartoe ten spoedigste schriftelijk van het besluit met opgave van redenen in kennis gesteld. Gedurende de beroepstermijn en hangende het beroep is het lid geschorst.
- Wanneer het lidmaatschap in de loop van een verenigingsjaar eindigt, blijft de contributie over het gehele verenigingsjaar verschuldigd.
- In de gevallen genoemd in lid 1 onder a, c en d van dit artikel, eindigt het lidmaatschap onmiddellijk.
SCHORSING
Artikel 7
- Leden, die handelen in strijd met statuten en/of huishoudelijk reglement van de vereniging of die zich niet gedragen naar de besluiten van de algemene vergadering of naar besluiten die het bestuur van de vereniging krachtens de statuten of ingevolge opdracht van de algemene vergadering heeft genomen, kunnen door het bestuur worden geschorst voor maximaal vier weken.Bij een schorsing voor een langere periode dient het bestuur aan de algemene vergadering een voorstel te doen tot ontzetting uit het lidmaatschap.
- Geschorste leden zijn verstoken van alle rechten, welke uit het lidmaatschap voortvloeien, doch behouden het recht op de algemene vergadering, waar hun schorsing en/of voorgestelde ontzetting wordt behandeld, aan de beraadslagingen daarover deel te nemen.
- Schorsing door de KNLTB brengt schorsing als lid van de vereniging met zich mee.
CONTRIBUTIE
Artikel 8
- De senior- en juniorleden moeten een jaarlijkse contributie betalen, die bij besluit van de algemene vergadering wordt vastgesteld, en die per categorie kan worden bepaald.
- De algemene vergadering kan bepalen dat nieuw toegetreden leden ondersteunende leden en ereleden daaronder niet begrepen een entreegeld moeten betalen.
- Ereleden zijn vrijgesteld van de verplichting tot betaling van contributie, terwijl het bestuur voorts is bevoegd in bijzondere gevallen gehele of gedeeltelijke ontheffing van de verplichting tot het betalen van contributie en/of entreegeld door senior- en juniorleden te verlenen.
- Naast de in lid 1 van dit artikel genoemde contributie betalen senior- en juniorleden én ereleden de KNLTB-contributie, welke door de vereniging jaarlijks aan de KNLTB wordt afgedragen.
BESTUUR
Artikel 9
- Het bestuur bestaat uit een oneven aantal leden met een minimum van zeven, waaronder een voorzitter, een secretaris en een penningmeester, die alle drie meerderjarig moeten zijn.
- Bestuursleden worden gekozen en benoemd door de algemene vergadering uit een lijst van door het bestuur en/of leden gestelde kandidaten. Verkiesbaar tot bestuurslid zijn alleen senior- en ereleden. Niet verkiesbaar tot bestuurslid zijn belanghebbenden bij de tennissport, tenzij volgens de reglementen van de KNLTB dispensatie is verleend.
- De voorzitter wordt door de algemene vergadering in functie gekozen; de overige bestuursfuncties worden door de gekozenen in onderling overleg verdeeld.
- De wijze van verkiezing, aftreden en/of vervanging van bestuursleden wordt nader bij het huishoudelijk reglement geregeld.
- De algemene vergadering kan een bestuurslid te allen tijde ontslag verlenen. Het bestuurs-lidmaatschap eindigt ook wanneer het lidmaatschap van de vereniging eindigt, en wanneer het bestuurslid zijn functie wenst neer te leggen.
- Bij een vacature in het bestuur benoemt het bestuur zo spoedig mogelijk een opvolger, welke benoeming in de eerstvolgende algemene vergadering bekrachtigd dient te worden.
- Indien in het bestuur één of meer vacatures ontstaan, blijven de overblijvende bestuursleden een bevoegd college vormen, tenzij het aantal zitting hebbende bestuursleden minder bedraagt dan het aantal vacatures. In dat laatste geval zijn de overgebleven bestuursleden verplicht binnen een termijn van één maand na het ontstaan van de laatste vacature een algemene vergadering bijeen te roepen, waarin wordt voorzien in de ontstane vacatures.
- Bestuursbesluiten worden genomen bij meerderheid van stemmen.
- Van het verhandelde in elke vergadering worden notulen opgemaakt, die door de voorzitter en secretaris worden vastgesteld en ondertekend.
- Door de algemene vergadering kunnen aan het bestuur juniorleden en/of ondersteunende leden als adviseurs worden toegevoegd.
TAAK EN BEVOEGDHEDEN VAN HET BESTUUR
Artikel 10
- Het bestuur is belast met het besturen van de vereniging.De vereniging wordt in en buiten rechte vertegenwoordigd door het bestuur. Daarnaast kan de vereniging in en buiten rechte worden vertegenwoordigd door de voorzitter tezamen met de secretaris, de voorzitter tezamen met de penningmeester dan wel de secretaris tezamen met de penningmeester.
- Het bestuur is ondermeer bevoegd tot:
a. het huren, verhuren of op andere wijze in gebruik of genot verkrijgen en geven van onroerende zaken;
b. het sluiten, wijzigen en beëindigen van arbeidsovereenkomsten. - Het bestuur is, mits met goedkeuring van de algemene vergadering bevoegd tot:
a. het sluiten van overeenkomsten tot het kopen, vervreemden of bezwaren van registergoederen;
b. het sluiten van overeenkomsten, waarbij de vereniging zich als borg of hoofdelijk medeschuldenaar verbindt, zich voor een derde sterk maakt of zich tot zekerheidstelling voor een schuld van een derde verbindt;
c. het verrichten van rechtshandelingen waarvan de financiële betekenis of onbepaald is of een bij huishoudelijk reglement te bepalen bedrag te boven gaat, of waardoor de vereniging voor langer dan één jaar wordt gebonden;
d. het aangaan van overeenkomsten, waarbij aan de vereniging een (bank) -krediet wordt verleend;
e. het ter leen verstrekken van gelden, alsmede het ter leen opnemen van geld, waaronder niet is begrepen het gebruik maken van een aan de vereniging verleend bankkrediet;
f. het aangaan van dadingen;
g. het optreden in rechte, waaronder begrepen het voeren van arbitrale procedures, doch met uitzondering van het nemen van conservatoire maatregelen en van het opnemen van die rechtsmaatregelen, die geen uitstel kunnen lijden. Op het ontbreken van deze goedkeuring van de algemene vergadering kan, wat betreft de sub a en b bedoelde rechtshandelingen, door het bestuur tegen derden dan wel door derden tegen de vereniging wel een beroep worden gedaan, terwijl op het ontbreken van deze goedkeuring van de algemene vergadering, wat betreft de sub c tot en met g bedoelde rechtshandelingen, géén beroep kan worden gedaan. - Het bestuur kan met inachtneming van de voorgaande leden binnen de grens van zijn bevoegdheden een of meer van zijn leden schriftelijk machtigen voor het bestuur of de vereniging op te treden.
- Het bestuur kan uit de senior-, junior- of ereleden één of meer commissies instellen, waarvan de leden voor de periode van één jaar worden benoemd door de algemene vergadering;ondersteunende leden kunnen als adviseur worden toegevoegd.
- Over alles wat niet door de wet, statuten of (huishoudelijk) reglement is geregeld, beslist het bestuur.
REKENING EN VERANTWOORDING
Artikel 11
- Het verenigingsjaar is gelijk aan het kalenderjaar.
- Het bestuur is verplicht van de vermogenstoestand van de vereniging zodanige aantekeningen te houden, dat daaruit te allen tijde haar rechten en verplichtingen kunnen worden gekend.
- Jaarlijks wordt uiterlijk in de maand maart een algemene vergadering – de jaarvergadering – gehouden en daarin brengt het bestuur zijn jaarverslag uit en doet, onder overlegging van een balans en een staat van baten en lasten, rekening en verantwoording over zijn in het afgelopen boekjaar gevoerde bestuur. Deze stukken dienen door alle bestuurders te worden ondertekend. Indien de ondertekening van één van hen ontbreekt, dient hiervan onder opgave van reden melding te worden gemaakt.
- De algemene vergadering benoemt jaarlijks uit de leden een commissie van tenminste twee personen die geen deel mogen uitmaken van het bestuur. Deze commissie onderzoekt de rekening en verantwoording van het bestuur en brengt aan de algemene vergadering verslag van haar bevindingen uit. Verkiezing, vervanging en/of aftreden van deze commissieleden wordt nader geregeld bij het huishoudelijk reglement.
- Vereist het onderzoek van de rekening en verantwoording bijzondere boekhoudkundige kennis, dan kan de commissie van onderzoek zich door een deskundige laten bijstaan. Het bestuur is verplicht aan de commissie alle door haar gewenste inlichtingen te verschaffen, haar desgewenst de kas en de waarden te tonen en inzage van de boeken en bescheiden van de vereniging te geven.
- De last van de commissie kan te allen tijde door de algemene vergadering worden herroepen, doch slechts door benoeming van een andere commissie.
- Het bestuur is verplicht de bescheiden bedoeld in de leden 2 en 3 tien jaar lang te bewaren.
ALGEMENE VERGADERINGEN
Artikel 12
- Aan de algemene vergadering komen in de vereniging alle bevoegdheden toe, die niet door de wet of de statuten aan het bestuur zijn opgedragen.
- Op de jaarvergadering, als bedoeld in artikel 11, lid 3 komen ondermeer aan de orde: (voor zover van toepassing)
a. de notulen van de laatstgehouden algemene vergadering;
b. het jaarverslag, als bedoeld in artikel 11, lid 3;
c. het verslag door de commissie, als bedoeld in artikel 11, lid 4;
d. de rekening en verantwoording, als bedoeld in artikel 11, lid 3;
e. de benoeming van de in artikel 11 genoemde commissie voor het volgende verenigingsjaar;
f. de vaststelling van de contributie en het eventuele entreegeld;
g. de begroting van het volgende verenigingsjaar;
h. de verkiezing van de voorzitter van het bestuur;
i. de verkiezing van de andere bestuursleden;
j. de verkiezing van leden van de commissies;
k. de vaststelling van het baanreglement;
l. voorstellen van de zijde van het bestuur;
m. voorstellen, ingediend door tenminste vijf leden;
n. wat verder ter tafel komt. - Andere algemene vergaderingen dan de vorenbedoelde jaarvergadering worden gehouden zo dikwijls het bestuur dit wenselijk acht of wanneer het daartoe volgens de wet of de statuten is verplicht.
- Voorts is het bestuur op schriftelijk verzoek van tenminste een/tiende van het aantal stemgerechtigde leden verplicht tot het bijeenroepen van een buitengewone algemene vergadering op een termijn van niet langer dan vier weken na indiening van het verzoek. Indien aan het verzoek binnen veertien dagen geen gevolg wordt gegeven, kunnen de verzoekers zelf tot die bijeenroeping overgaan door oproeping overeenkomstig artikel 13, of bij advertentie in tenminste één ter plaatse waar de vereniging is gevestigd veel gelezen regionaal blad.
BIJEENROEPING ALGEMENE VERGADERING
Artikel 13
- De algemene vergaderingen worden bijeengeroepen door het bestuur, behoudens het bijeenroepen zoals vermeld in artikel 12 lid 4. De oproeping geschiedt schriftelijk aan de adressen van alle leden met inachtneming van een termijn van tenminste veertien dagen, zulks met inachtneming van de artikelen 17 en 18.
- Bij de oproeping worden de te behandelen onderwerpen vermeld, onverminderd het bepaalde in de artikelen 17 en 18.
TOEGANG EN STEMRECHT
Artikel 14
- Toegang tot de algemene vergadering hebben alle leden van de vereniging. Géén toegang hebben geschorste bestuursleden en – met inachtneming van het tweede lid van artikel 7 – geschorste leden.
- Over toelating van andere dan de in lid 1 bedoelde personen beslist de algemene vergadering.
- Ieder senior- en erelid van de vereniging, dat niet is geschorst, heeft één stem.
- Het uitbrengen van zijn stem bij volmacht is niet toegestaan.
VOORZITTERSCHAP – NOTULEN
Artikel 15
- De algemene vergaderingen worden geleid door de voorzitter van het bestuur of zijn plaatsvervanger. Ontbreken de voorzitter en zijn plaatsvervanger, dan treedt één van de andere bestuursleden, door het bestuur aan te wijzen, als zodanig op. Wordt ook op deze wijze niet in het voorzitterschap voorzien, dan voorziet de vergadering zelve in haar leiding.
- Van het verhandelde in elke vergadering worden door de secretaris of een ander door de voorzitter daartoe aangewezen persoon notulen gehouden, die na goedkeuring door de algemene vergadering in haar eerstvolgende vergadering alsdan door de voorzitter en de notulist worden vastgesteld en ondertekend. Zij die de vergadering bijeenroepen als bedoeld in artikel 12, lid 4, kunnen notarieel proces-verbaal van het verhandelde doen opmaken.
BESLUITVORMING
Artikel 16
- Het ter algemene vergadering uitgesproken oordeel van de voorzitter dat door de vergadering een besluit is genomen, is beslissend. Hetzelfde geldt voor de inhoud van een genomen besluit voor zover werd gestemd over een niet schriftelijk vastgelegd voorstel.
- Wordt echter onmiddellijk na het uitspreken van het in het eerste lid bedoeld oordeel de juistheid ervan betwist, dan vindt een nieuwe stemming plaats, wanneer de meerderheid der vergadering of, indien de oorspronkelijke stemming niet hoofdelijk of schriftelijk geschiedde, een stemgerechtigde aanwezige dit verlangt. Door deze nieuwe stemming vervallen de rechtsgevolgen van de oorspronkelijke stemming.
- Voor zover de statuten of de wet niet anders bepalen, worden alle besluiten van de algemene vergadering genomen met meerderheid van stemmen.
- Blanco stemmen en ongeldige stemmen worden beschouwd niet te zijn uitgebracht. Een stem is ongeldig, indien op het stembriefje iets anders is aangegeven dan noodzakelijk is voor het uitbrengen van de stem.
- Indien bij een verkiezing van personen niemand de meerderheid heeft verkregen, heeft een tweede stemming plaats. Heeft ook dan niemand de meerderheid verkregen, dan vinden herstemmingen plaats totdat hetzij één persoon de meerderheid heeft verkregen, hetzij tussen twee personen is gestemd en de stemmen staken. Bij gemelde herstemmingen (waaronder niet is begrepen de tweede stemming) wordt telkens gestemd tussen de personen, op wie bij de voorafgaande stemming is gestemd, evenwel uitgezonderd de persoon, op wie bij die voorafgaande stemming het geringste aantal stemmen is uitgebracht. Is bij die voorafgaande stemming het geringste aantal stemmen op meer dan één persoon uitgebracht, dan wordt door loting uitgemaakt, op wie van die personen bij de nieuwe stemming geen stemmen meer kunnen worden uitgebracht. Ingeval bij een stemming tussen twee personen de stemmen staken, best het lot wie van beiden is gekozen.
- Indien de stemmen staken over een voorstel niet rakende verkiezing van personen, dan is het voorstel verworpen.
- Stemmingen niet rakende verkiezing van personen, geschieden mondeling tenzij de voorzitter een schriftelijke stemming gewenst acht of één der stemgerechtigden zulks vóór de stemming verlangt. Stemmingen over personen geschieden uitsluitend schriftelijk. Schriftelijke stemming geschied bij ongetekende, gesloten briefjes. Besluitvorming bij acclamatie is mogelijk tenzij een stemgerechtigde hoofdelijke of schriftelijke stemming verlangt.
- Een eenstemmig besluit van alle leden, ook al zijn deze niet in een vergadering bijeen, heeft, mits met voorkennis van het bestuur genomen, dezelfde kracht als een besluit van de algemene vergadering.
- Zolang in een algemene vergadering alle leden aanwezig zijn, kunnen geldige besluiten worden genomen, mits met algemene stemmen, omtrent alle aan de orde komende onderwerpen dus mede een voorstel tot statutenwijziging of tot ontbinding – ook al heeft geen oproeping plaatsgehad of is deze niet op de voorgeschreven wijze geschied of is enig ander voorschrift omtrent het oproepen en houden van vergaderingen of een daarmee verband houdende formaliteit niet in acht genomen.
STATUTENWIJZIGING
Artikel 17
- De statuten van de vereniging kunnen worden gewijzigd door een besluit van een algemene vergadering, mits de oproeping tot deze vergadering tenminste vier weken tevoren heeft plaatsgevonden en in de oproeping het voorstel tot statutenwijziging woordelijk is vermeld.
- Een besluit tot statutenwijziging moet worden genomen met een meerderheid van tenminste twee/derde van de geldig uitgebrachte stemmen, in een vergadering waarin tenminste twee/derde van het aantal – leden aanwezig is. Is niet twee/derde van de leden aanwezig, dan wordt binnen drie weken daarna een tweede vergadering bijeengeroepen en gehouden, waarin over het voorstel zoals dat in de vorige vergadering aan de orde is geweest, ongeacht het aantal aanwezige leden, kan worden besloten, mits met een meerderheid van tenminste twee/derde van de uitgebrachte stemmen.
- Een statutenwijziging treedt niet in werking dan nadat:
a. het bestuur van de KNLTB, door het bestuur van de vereniging daarom verzocht, schriftelijk te kennen heeft gegeven geen bezwaar te hebben tegen de voorgestelde statutenwijziging, en:
b. van deze statutenwijziging een notariële akte is opgemaakt.
ONTBINDING
Artikel 18
- De vereniging kan worden ontbonden door een besluit van de algemene vergadering; het bepaalde in de leden 1, 2 en onder 3a van het voorgaande artikel is van overeenkomstige toepassing.
- De vereffening van het vermogen van de ontbonden vereniging geschiedt door het bestuur, tenzij bij het besluit tot ontbinding één of meer anderen tot vereffenaar zijn aangewezen.
- Het batig saldo na vereffening vervalt aan degenen, die ten tijde van het besluit tot ontbinding lid waren. Ieder van de leden ontvangt een gelijk deel. Bij het besluit tot ontbinding kan echter ook een andere bestemming aan het batig saldo worden gegeven.
(HUISHOUDELIJK)REGLEMENT
Artikel 19
- De algemene vergadering kan een huishoudelijk reglement alsook andere reglement(en) vaststellen.
- Een (huishoudelijk) reglement mag niet in strijd zijn met de wet, ook waar geen dwingend recht bevat, noch met de statuten.
————- Huishoudelijk Reglement —————
(datum: 27 mei 2002)
RECHTEN EN PLICHTEN DER LEDEN
Artikel 1.
De leden zijn verplicht zich strikt te houden aan het ter plaatse geldende baanreglement en aan de schriftelijke of mondelinge aanwijzingen van het bestuur en/of door het bestuur aangewezen gemachtigden. Bij het spelen op de baan is passende tenniskleding (inclusief schoeisel) vereist; een en ander door het bestuur te bepalen.
Artikel 2.
De leden zijn verplicht adresveranderingen ten spoedigste aan de secretaris op te geven. Zij zijn tevens verplicht de contributie en, indien verschuldigd, het entreegeld te voldoen vóór 1 april van het desbetreffende verenigingsjaar, tenzij het bestuur een andere regeling voor de contributiebetaling voorstelt. Een lid is pas speelgerechtigd indien de contributie is voldaan. De contributie dient te worden betaald op de door de vereniging of het bestuur aangegeven bankrekening. De algemene vergadering kan bij de vaststelling van de contributie de in de statuten genoemde categorieën leden (junioren, senioren en ondersteunende leden) verder onder te verdelen, al dan niet rekening houdend met de bereidheid tot het verrichten van vrijwilligerswerk.
Artikel 3.
De leden hebben het recht bij alle bijeenkomsten (geen bestuurs-, Financiële Beleidsadvies Commissie (zie artikel 9) en T.C.-vergadering zijnde), wedstrijden en andere evenementen der vereniging aanwezig te zijn.
VERGADERINGEN
Artikel 4.
De vergaderingen van het bestuur worden gehouden zo dikwijls als de voorzitter of tenminste drie bestuursleden dit wensen, echter met een minimum van zes maal per jaar. De voorzitter heeft in deze vergadering de leiding en is bevoegd de spreektijd van alle leden bij ieder agendapunt te limiteren, alsmede de vergadering te schorsen of te verdagen.
Artikel 5.
Een bestuursvergadering wordt bijeengeroepen door middel van verzending van een schriftelijke convocatie aan ieder bestuurslid, zo mogelijk tenminste veertien dagen vóór de datum der vergadering. Tot het bijeenroepen van een bestuursvergadering is de voorzitter bevoegd.Hij is daartoe verplicht op verzoek van tenminste drie bestuursleden. Indien aan dit verzoek binnen veertien dagen geen gevolg wordt gegeven en de bestuursvergadering niet binnen achtentwintig dagen na indiening van het verzoek wordt gehouden, zijn de verzoekers zelf tot bijeenroeping bevoegd.
Artikel 6.
Kandidaatstelling voor een door de algemene vergadering te verkiezen functionaris geschiedt door het bestuur en/of door vijf seniorleden, of ereleden. Kandidaatstelling door het bestuur geschiedt nadat het bestuur zich heeft vergewist, dat de te stellen kandidaten een eventuele benoeming zullen aanvaarden. Kandidaatstelling door de leden geschiedt door middel van inlevering bij de secretaris van een daartoe strekkende ondertekende schriftelijke verklaring, vergezeld van een bereidverklaring van de gestelde kandidaat, uiterlijk zeven dagen voor de algemene vergadering.
Artikel 7.
De agenda der algemene vergadering bevat, behalve de uit de Statuten of de voorgaande artikelen van dit reglement voortvloeiende punten, ieder voorstel, dat tenminste zeven dagen vóór verzending der convocaties door tenminste vijf leden schriftelijk bij de secretaris is ingediend, alsmede al hetgeen de tot bijeenroeping der vergadering bevoegden daarin wensen op te nemen.
Artikel 8.
Alle op de agenda van een algemene vergadering voorkomende punten worden in die vergadering aan de orde gesteld en behandeld. Bij ieder punt wordt tevens behandeld ieder mondeling door een lid staande de vergadering gedaan voorstel, het welk rechtstreeks met het aan de orde zijnde agendapunt samenhangt, mits in geval van een algemene vergadering ondersteund door tenminste vier andere leden.
COMMISSIES
Artikel 9.
De algemene vergadering kan voor de duur van een jaar één of meer commissies benoemen, met algemene of bijzondere opdrachten, welke zich niet mogen uitstrekken buiten de grenzen der bevoegdheden van de benoemde commissie. Deze commissies en de door het bestuur ingestelde commissies blijven te allen tijde verantwoordelijk tegenover de instantie die hen heeft benoemd.Bij of na de benoeming kunnen tevens de bevoegdheden en verplichtingen van iedere commissie worden geregeld of gewijzigd. Elke commissie ontvangt een taakomschrijving. De commissies kunnen te allen tijde door het bestuur worden ontbonden. Ook kunnen één of meer leden daarvan als zodanig door het bestuur worden ontslagen en al dan niet door anderen worden vervangen. Een uitzondering vormt de commissie van onderzoek zoals genoemd in artikel 11 lid 4 van de Statuten, hierna te noemen de Financiële Beleidsadvies Commissie (FBC). De ontbinding van deze commissie, alsmede het ontslaan en vervangen van de leden ervan, is voorbehouden aan de algemene vergadering.
Artikel 10.
De Financiële Beleidsadvies Commissie bestaat uit drie leden die voor een periode van drie jaar benoemd worden en één keer herkozen kunnen worden. De leden van de FBC treden af volgens een op te stellen rooster, zodanig dat elk jaar één lid aftreedt. De taakomschrijving van de FBC is als Bijlage aan dit Reglement toegevoegd.
BESLUITVORMING
Artikel 11.
Verlangt omtrent een aan de orde gesteld voorstel geen der stemgerechtigde leden stemming, dan wordt gerekend dat het voorstel is aangenomen. In het tegenovergestelde geval wordt tot stemming overgegaan. Indien meerdere personen voor een functie kandidaat gesteld zijn, wordt tot stemming overgegaan.
Artikel 12.
In geval van verkiezing wordt over iedere benoeming apart gestemd. Door de algemene vergadering kan slechts worden gekozen een persoon, die is kandidaat gesteld op de wijze als bij de Statuten en Huishoudelijk Reglement is geregeld. Dit geldt niet ten aanzien van de benoeming van ereleden. Besluiten worden genomen met meerderheid van stemmen, tenzij bij Statuten of Huishoudelijk Reglement anders is bepaald. Bij staking van de stemmen wordt een voorstel als verworpen beschouwd.
BESTUUR
Artikel 13.
De op statutaire wijze tot verenigingsbestuurder benoemde is verplicht, het bestuurslidmaatschap te aanvaarden. Hij kan echter te allen tijde als zodanig aftreden. Hij is bevoegd tot het bijwonen van alle bestuursvergaderingen, tot het daarin voeren van het woord en het daarin uitbrengen van zijn stem; ieder bestuurslid heeft één stem. Het stemrecht mag niet door middel van gemachtigde worden uitgeoefend. Ieder jaar treden twee bestuursleden af volgens een op te maken rooster, waarbij de volgorde zoveel mogelijk wordt bepaald naar die van toetreding als zodanig. Van het drietal: voorzitter, secretaris en penningmeester treedt echter maar een tegelijk af. Ook treden jaarlijks af de in artikel 9, lid 10 van de Statuten genoemde adviseurs.De aftredende functionarissen zijn terstond herkiesbaar. De verkiezingen van bestuursleden ter vervanging van de aftredende geschieden in de eerste algemene vergadering, waarin daartoe de mogelijkheid bestaat. Het bestuurslid, gekozen ter invulling van een tussentijds ontstane vacature, treedt af op het tijdstip waarop het lid dat hij vervangt, volgens het rooster had moeten aftreden.
Artikel 14.
In de eerste vergadering van het bestuur na de algemene vergadering wordt een vice-voorzitter gekozen. Deze neemt bij ontstentenis van de voorzitter, diens werkzaamheden waar. Bij ontstentenis van de vice-voorzitter of van een ander bestuurslid worden diens werkzaamheden waargenomen door één of meer door het bestuur uit zijn midden gekozen leden. Blijvende ontstentenis van één of meer bestuursleden is niet van invloed op de bevoegdheden van het bestuur. In geval van blijvende ontstentenis van alle bestuursleden fungeren de aanwezige, laatstelijk reglementair afgetreden bestuursleden als tijdelijk bestuur.
Artikel 15.
Schade aan de vereniging of één harer bezittingen toegebracht of mede veroorzaakt door een lid, kan door het bestuur geheel of ten dele op dat lid worden verhaald.
Artikel 16.
Het bedrag als bedoeld in artikel 10, lid 3 onder sub c der Statuten, wordt gesteld op f 10.000,– (€ 4.537,80).
VERPLICHTINGEN VAN HET BESTUUR
Artikel 17.
Het bestuur is verplicht, op overzichtelijke wijze een volledige administratie bij te houden van:
a. namen en adressen van de in artikel 4 der Statuten bedoelde personen;
b. presentielijsten en notulen van alle algemene vergaderingen en vergaderingen van het bestuur;
c. de bezittingen en schulden van de vereniging. Kleine voorwerpen van geringe waarde, welker gebruik korter dan een jaar pleegt te duren, behoeven daarin niet te worden opgenomen.
Van de onder a. bedoelde administratie moet aan ieder lid, die daarom verzoekt, inzage worden verstrekt omtrent zijn eigen gegevens.
AANMELDINGSFORMULIER
Artikel 18.
Op het aanmeldingsformulier, als bedoeld in artikel 5, lid 1 van de Statuten, dient minimaal te worden vermeld: naam, voornamen, postcode, woonplaats, adres, geboortejaar en -datum, geslacht en indien van toepassing het KNLTB-lidnummer en de speelsterkte. Het formulier dient door de aangemelde persoon of diens wettelijk vertegenwoordiger ondertekend te zijn.
SLOTBEPALINGEN
Artikel 19.
Alle leden ontvangen desgewenst van de secretaris één exemplaar van de Statuten en van dit reglement, zulks tegen een door het bestuur vast te stellen vergoeding.
Artikel 20.
Over alles wat niet door de wet, de Statuten of de reglementen is geregeld, beslist het bestuur. Aldus vastgesteld door de algemene vergadering op 27 mei 2002.
BIJLAGE
Taak Financiële Beleidsadvies Commissie (FBC)
De in artikel 11 lid 4 van de Statuten genoemde commissie van onderzoek wordt in het Huishoudelijk Reglement (HR) de Financiële Beleidsadvies Commissie (FBC) genoemd en heeft van de algemene vergadering op 27 mei 2002 conform het HR art. 9 de volgende taakomschrijving meegekregen:
De FBC toetst het door het bestuur gevoerde en te voeren financiële beleid en tevens over het overige beleid, voor zover dat aanmerkelijke financiële gevolgen voor de vereniging heeft of kan hebben. Zij beoordeelt dit beleid op rechtmatigheid en doelmatigheid. Voor wat betreft de rechtmatigheid beoordeelt de FBC, met bijzondere aandacht voor de financiële aspecten, of het bestuursbeleid in overeenstemming is met de Statuten en de door de algemene vergadering genomen besluiten, krachtens welke het bestuur mandaat gegeven is. Binnen genoemd kader onderzoekt de FBC de jaarlijkse begroting en de namens het bestuur door de penningmeester aangeboden balans en de staat van baten en lasten, waarin het bestuur rekening en verantwoording aflegt over het afgelopen boekjaar. De FBC brengt verslag uit van haar bevindingen aan de algemene vergadering (op de jaarvergadering). De onderhavige bescheiden worden tijdig vóór de jaarvergadering aan de leden van de FBC ter beschikking gesteld.
Voor een goede vervulling van de aan de FBC opgedragen taken vindt regelmatig overleg plaats tussen de FBC en de penningmeester, alsmede ook met de voorzitter en de andere leden van het bestuur. De FBC adviseert het bestuur, op diens verzoek, over aan haar door het bestuur voorgelegde specifieke onderwerpen, met bijzondere aandacht voor de financiële aspecten. Een besluit tot het geven van adviezen, het uitbrengen van verslagen en het doen van voorstellen aan het bestuur en de algemene vergadering door de FBC, kan slechts genomen worden als de meerderheid van de leden van de FBC hier voor is.
————————- Baan reglement (moet nog worden geüpdate naar 2025) —————
ALGEMEEN
Sportief gedrag op en om de banen is het algemene uitgangspunt. Onnodig om te vermelden, maar vloeken, schelden of het bezigen van schuttingtaal is derhalve uit den boze. Tijdens het spelen is het dragen van algemeen aanvaarde tenniskleding verplicht. Op de gravel- en French Courtbanen mag alleen worden gespeeld met tennisschoenen voorzien van een vlak profiel, geschikt voor gravelondergrond. Op de Porous Kushion Kourt (PKK) banen moet met schone schoenen met een vlak profiel gespeeld worden.
RESERVEREN VAN EEN BAAN
Het reserveren van een baan geschiedt met behulp van het Afhangbord in de kleedkamergang. Met behulp van de KNLTB-ledenpas en de instructies bij het Afhangbord moeten door 2 of 4 spelers één van de vrije banen gereserveerd worden. Zonder geldig pasje kunt u niet reserveren en bent u niet speelgerechtigd. Het reserveren van een baan is te allen tijde verplicht, dus ook op momenten dat het niet druk is. Het kan even later immers wel druk worden en bovendien bewijst u via het Afhangbord lid van TCD te zijn. Zodra u gereserveerd heeft moet u gaan spelen. Indien echter alle banen bezet zijn dient u op het tennispark te blijven tot dat uw speeltijd is aangebroken. Indien u tennisles krijgt of aan een andere activiteit deelneemt waarvoor baanruimte beschikbaar is gesteld, mag u niet eerder dan na afloop van die activiteit een baan reserveren.
BEGIN – EINDTIJD
Er kan op elke willekeurige tijd gereserveerd worden. Een baan kan echter slechts voor één uur gereserveerd worden, zowel voor enkelspel als voor dubbelspel. Twee uur achtereen dubbelspel spelen, doordat 2 spelers het eerste uur reserveren en de ander twee het daaropvolgende uur, is niet toegestaan. Indien alle banen bezet zijn kunt u op het Afhangbord zien op welke baan er het langst gespeeld wordt en op die baan moet u dan uw reservering maken.
DOORSPELEN / EERDER STOPPEN
Zolang er geen opvolgende reservering door anderen heeft plaatsgevonden voor de baan waarop u speelt, kunt u gewoon doorspelen. De oorspronkelijk reservering moet blijven staan, er mag dus niet aansluitend nog een uur gereserveerd worden. Andere leden kunnen bij aankomst dan zien op welke baan er het langst gespeeld wordt. Wanneer u het gereserveerde uur niet vol maakt, moet de reservering op het Afhangbord ongedaan worden gemaakt (zie de instructie).
ENKEL- OF DUBBELSPEL
Ongeacht de drukte op enig moment mag bij een aangevangen enkelspel het gereserveerde uur worden uitgespeeld. Is er bij drukte een uur gereserveerd door twee personen en er dienen zich (voordat die spelers de baan op gaan) meer liefhebbers aan om te spelen, dan kunnen de laatsten zich in contact te stellen met de eersten om te gaan dubbelen.
JUNIOREN
Junioren (geboren in 1997 of later) en senioren hebben in het algemeen dezelfde speelrechten, behalve van maandag- tot en met donderdagavond na 19.10 uur. Dan hebben junioren tot en met 15 jaar geen reserveringsrecht. Als er op bedoelde avonden een baan vrij is, mogen ze uiteraard wel reserveren en hun gereserveerde uur uitspelen. Op erkende feestdagen hebben junioren ‘s avonds wel speelrecht.
BAANVERLICHTING
Gelet op de mogelijke geluidsoverlast voor campinggasten en omwonenden mag de oefenwand na 22.00 uur niet meer gebruikt worden. Volgens wettelijke bepalingen dient de baanverlichting tussen 23.00 en 07.00 uur uitgeschakeld te zijn, uitgezonderd op maximaal 12 dagen per kalenderjaar in verband met bijzondere sportactiviteiten of festiviteiten van onze club.
ACTIVITEITEN
Verspreid over het jaar worden er tennislessen gegeven, competitiewedstrijden gespeeld, is er tossen voor senioren en voor junioren, zijn er clubkampioenschappen, toernooien, etc. Voor al deze activiteiten kunnen er door het bestuur, de trainers en sommige commissieleden banen collectief gereserveerd worden. De genoemde activiteiten worden in het algemeen vermeld op de TCD-kalender (met uitzondering van de lestijden), in de mailing, op het mededelingenbord in de kleedkamergang en/of via de website (oud.tcdokkum.nl). De club beschikt momenteel over 8 banen met normale afmetingen: 3 gravel-, 4 French Court- en 1 PKK-baan. Daarnaast zijn er 2 PKK-minivelden. Voor het seniorentossen op dinsdagavond zijn maximaal 5 banen beschikbaar (na sluiting van de gravelbanen 3 French Courtbanen en de PKK-baan) en voor het seniorentossen op dinsdag- en donderdagochtend maximaal 6 banen (na sluiting van de gravelbanen 3 French Courtbanen en de PKK-baan). Per 4 tossers mag één baan in gebruik genomen worden. Voor het jeugdtossen op vrijdag zijn maximaal 7 banen beschikbaar en voor de competitie maximaal 5 (bij uitzondering 6) gravel- en French Courtbanen.
VOORRANGSREGELING
Ingeval er door drukte of bijzondere omstandigheden niet genoeg banen beschikbaar zijn voor de geplande en/of gewenste activiteiten, geldt de volgende voorrangsregeling:
- KNLTB-wedstrijden,
- tennislessen door beroepstrainers,
- clubactiviteiten en
- recreatief tennis.
VAKANTIEGANGERS / INTRODUCÉS / NIEUWE LEDEN / ASPIRANT LEDEN
Vakantiegangers kunnen in de grote vakantieperiode dagelijks vóór 16.00 uur spelen, met uitzondering van de dinsdag- en de donderdagochtend van 9.00 tot 12.00 uur. Ze moeten een pasje halen bij de campingbeheerder. De kosten bedragen € 10,00 per baan per uur. Wanneer een lid iemand wenst te introduceren dient voor de introducé een introducépasje afgehaald te worden. Introducépasjes zijn verkrijgbaar bij Gerben Adema, tel 06-26854176 email ledenadministratie@tcdokkum.nl), Adri Anker (Iepenlaan 47, Dokkum, tel. 222211) en in de kantine. Iemand mag maximaal 3 maal geïntroduceerd worden. Introducés hebben dan dezelfde rechten en plichten als het lid dat hem/haar introduceert. Aan nieuwe leden die nog niet in het bezit zijn van de KNLTB-pas en aan aspirant leden die gebruik maken van een starterspakket, kan een tijdelijk pasje verstrekt worden via de ledenadministrateur (Gerben Adema).
SLEPEN, SPROEIEN EN BAANONDERHOUD
Na het spelen op de gravel- en de French Courtbanen dient u de baan te slepen met het sleepnet resp. de staaldraadbezem, volgens de instructie op de banen. Het sleepnet / de staaldraadbezem dient na gebruik aan de haken aan het hek achter de banen opgehangen te worden. Het onderhoud en het beregenen wordt geregeld door de accommodatiecommissie en de groundsman. Tijdens wedstrijden, toernooien etc. moeten aanwijzingen van leden van die commissie m.b.t. het sproeien, slepen e.d. opgevolgd worden. Zij en de groundsman zijn tevens bevoegd de banen onbespeelbaar te verklaren of te reserveren voor het noodzakelijk onderhoud.
TENSLOTTE
De bestuursleden, afzonderlijk en gezamenlijk, zijn ten allen tijden bevoegd op de goede naleving van dit reglement toe te zien. Zonodig zullen zij corrigerend optreden.